Hoe een BedandBreakfast opstarten?

Steeds meer mensen denken eraan hun leven een nieuwe wending te geven en in binnen- of buitenland te starten met gastenkamers. Er bestaan geen pasklare oplossingen voor starters: de regelgeving is dikwijls vaag en verschilt van land tot land en zelfs van regio tot regio. Daarnaast moeten tientallen andere aspecten bekeken worden die voor iedereen verschillend zijn. De volgende brochure tracht starters te helpen door een aantal van die aspecten meer in detail te bekijken.

StartersInfo.PDF
Wat zijn de richtlijnen/voorwaarden In België?

Op Vlaams niveau is er nog geen volledige reglementering voor het uitbaten van gastenkamers of een Bed & Breakfast. Vanaf 4 kamers heb je echter ook een hotelvergunning nodig. Klik hier voor meer info.

Voor Wallonië geldt er een andere regeling. Klik hier voor meer info

Wat zijn de richtlijnen/voorwaarden In Nederland?

Zoals in België zijn er in Nederland nog geen landelijke wetten en regels van toepassing. Er bestaat nog geen erkenning, zoals dit in Engeland of Ierland wel het geval is. De regelgeving hangt af van de gemeente waar u zich wil vestigen. Voor meer informatie kan u zich wenden naar uw lokale VVV-kantoor.

5 tips voor het opstarten van een B&B

  • Het kiezen voor een nieuw leven als uitbater van een B&B is geen gemakkelijke beslissing. Van een B&B word je niet rijk en het betekent hard werken in een nieuwe omgeving. Dergelijke beslissing neem je samen met je partner en/of het hele gezin en na veel beraad.
  • Laatje begeleiden door een specialist die kennis heeft van de wettelijke aspecten, de belastingsystemen, de sociale zekerheid, het pensioenstelsel, de successierechten,...
  • Er zijn al genoeg B&B's van een gemiddelde kwaliteit: probeer je te richten op een bepaalde doelgroep, organiseer themaverblijven, zorg voor een aparte inrichting, wees origineel en zorg steeds voor kwaliteit
  • De aankoop van een huis, de inrichting, het onderhoud en de energie zijn een dure aangelegenheid. Houd daarmee rekening wanneer je het budget maakt. Denk ook aan de juiste verzekeringen.
  • Om rendabel te zijn moet je op jaarbasis een goede bezetting hebben. Over het algemeen wordt bij de budgettering rekening gehouden met een gemiddelde jaarbezetting van 30% van de kamers. Zorg ervoor dat je voldoende financiële middelen hebt om het laagseizoen door te komen.

Laden..